Ik heb teveel stress, wat nu?

Teveel stress, wat nu?

Een teveel aan negatieve stress, kan schadelijk zijn voor het lichaam. Bij een teveel aan negatieve stress, is het belangrijk om te achterhalen waarom je precies teveel stress hebt. Dit kan een reden of kunnen meerdere oppervlakkige redenen zijn (redenen waarvan je, jezelf bewust bent) of dieper liggende redenen. Wellicht ben je, jezelf niet eens bewust van de reden, waarom je zoveel stress ervaart.

Wanneer je langdurig klachten hebt, is het belangrijk om naar een huisarts te gaan, deze kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Onderstaande tips kunnen je helpen om je eigen stressniveau te reduceren:

Praat erover

Praat erover met je familie, vrienden, je werkgever en eventueel een professional. Erover praten geeft verlichting en andere mensen kunnen je wellicht goede tips geven om je negatieve stress tegen te gaan. Praat over wat je dwars zit, waar je, je zorgen over maakt en waarover je piekert.

Neem rust

Neem rust, maar hiermee bedoelen we niet dat je op de bank moet gaan liggen en helemaal niets moet doen. Bij stress is het belangrijk dat je, je gedachten verzet naar leuke dingen. Probeer uit een negatieve spiraal te geraken en probeer om positief te blijven denken. Denk eraan dat je zelf je eigen stress veroorzaakt, door op een bepaalde manier te denken over alledaagse dingen. Onderneem leuke dingen, ga uit met vrienden of werk aan een leuke hobby. Geestelijke rust dus.

Relativeer

Heb je het erg druk, veel dingen aan je hoofd of voel je, je rusteloos? Bedenk of al die dingen waar je, je zorgen over maakt wel zo belangrijk zijn als je denk dat ze zijn.
Denk eraan dat alles in het leven een keuze is. Je kunt ervoor kiezen om dat rapport vandaag niet af te maken, maakt dat iets uit? Waarom is dat een probleem? En is dat ook echt zo?

Je bent niet zo belangrijk als je wellicht denkt

Voor niemand buiten je vrienden, familie en mensen die om je geven, beteken je iets. Je bent voor de rest van de wereld gewoon een nummer, zonder enige betekenis (laten we er even vanuit gaan dat het niet de minister president is die dit leest). Misschien een schokkende gedachte, maar hij kan ook heel bevrijdend werken. Maak je niet druk over de kassière, waar je zojuist een pak melk hebt laten vallen. Wat moet ze wel niet van je denken? Nou, misschien iets nieuws voor je, het kan haar helemaal niets schelen.

Wij vinden onze eigen identiteit enorm belangrijk, dus moeten anderen dat ook wel vinden, maar het leuke is, dat iedereen zo denkt. Iedereen is eigenlijk alleen met zichzelf bezig en niet met andere mensen. Koffievlek op je shirt in de bus? Geloof me, daar hebben je medepassagiers echt geen oog voor en ze zijn het, als het ze überhaupt al opgevallen is, binnen luttele seconden alweer vergeten.

Natuurlijk zijn er mensen die zich iets van je aantrekken, dat zijn de mensen dicht bij je. Je familie en je vrienden. Deze mensen interesseren zich in wie jij bent en wie je voorstelt. Voor de rest van de wereld, geldt dit echter niet! Laat dit in je voordeel werken en maak je niet zo druk over wat iedereen van je vindt.

Denk positief

Misschien wel één van de meest belangrijke, denk positief. Probeer niet in die negatieve spiraal terecht te komen, maar probeer positief te denken over het leven. Is het allemaal wel zo vervelend als je denkt? (relativeer) Is dit gespannen gevoel het echt wel waard om je weekend door te laten verpesten? Kijk eens naar de mooie dingen in het leven. Leef in het hier en het nu.