Negatieve stress

Stressoren, begrijp je negatieve stress

De verschillende factoren die het stressgehalte in het lichaam kunnen verhogen, noemen we stressoren. Zowel interne als externe factoren kunnen stressoren zijn en deze kunnen elkaar versterken. Een voorbeeld

Je baas vraagt je vrijdag om 15:30 om nog voor het weekend even dat rapport af te maken, terwijl je weet dat dit je op zijn minst 3 uur gaat kosten.
Bij sommige mensen kan dit stress veroorzaken en bij sommige mensen juist niet. Het hangt af van je eigen innerlijke factoren en de externe factoren. De interne factoren in dit voorbeeld kunnen zijn:
-Verantwoordelijkheidsgevoel
-Conflictangst

De belangrijk externe factoren zijn in dit geval je baas, die een beroep op je doet en de tijd die je bezig zou zijn. (Uiteraard zijn er meerdere, zoals de zwaarte van het werk, maar voor dit voorbeeld zijn de bovenstaande de meest belangrijke).

Opzicht hoeft de bovenstaande situatie geen negatieve stress op te leveren, maar omdat je jezelf (verantwoordelijk voelt en omdat je bang bent dat je een conflict krijgt met je baas als je zegt dat dit niet lukt, zou je toch negatieve stress kunnen ervaren. Zeker wanneer je niets zegt en langer blijft om het werk toch uit te voeren. (Extra komt er dan bij; frustratie, bang voor ruzie thuis, ….)
Waardoor een grotere negatieve stress wordt ervaren.

Benader het bovenstaande voorbeeld eens op een andere manier, door niet te zoeken naar de negatieve kanten (conflictangst en verantwoordelijkheidsgevoel) maar probeer eens van een afstand naar de situatie te kijken. Wat levert het je op als je blijft en het rapport af maakt (zowel in je voordeel als je nadeel)? Wat is dit waard?
Is er daadwerkelijk zoveel haast met het rapport? Of kan het blijven liggen tot maandag? En erg belangrijk, verwacht je baas van je dat je overwerkt, of weet hij niet eens dat het nog minstens drie uur werk is?

Allerlei vragen die je, jezelf zou moeten stellen voor je klakkeloos “ja baas” zegt. Vindt je het moeilijk om nee te zeggen? Probeer eens een assertiviteitstraining.